dimarts, 11 de novembre del 2008

Propostes dels Primers Tallers de Gènere i Comunicació de Catalunya

Propostes dels Primers Tallers de Gènere i Comunicació de Catalunya a les direccions dels mitjans de premsa

Com fer un periodisme de gènere transversal per a un tractament igualitari d’homes i dones

Primers TGiC de Catalunya

Barcelona, 11 d’octubre 2008

El tractament de la notícia ha de ser complert: anàlisi, aprofundiment, contrast, claredat i seguiment. S’han d’assolir dos objectius:

. Crear debat i opinió plural

. Divulgar informació que pertanyi també als interessos de les dones.

Els mitjans generalistes, en especial els públics, en les seves funcions d’informar, entretenir i crear opinió, haurien de deixar d’enfocar tant sols una realitat i amb una única mirada:

. Fer un ús no se sexista del llenguatge. Utilitzar els manuals i recomanacions elaborats a tal efecte.

. Eliminar els ‘anuncis de contactes’.

. Visibilitzar altres interessos de col·lectius menys incidents a la societat i als estaments de poder.

. Contrastar i documentar les informacions sempre tenint en compte el concepte gènere, és a dir que hi siguin presents els homes i les dones.

. No oblidar que més enllà de la vida política hi ha comunicació i per tant es poden generar altres notícies: a la quotidianitat també hi ha la notícia.

Altres propostes:

. Elaborar els informes globals o internacionals d’ONGs, Organismes Internacionals, etc. (memòries, informes, investigacions i estudis) sempre amb el biaix de gènere i fent-ne separates per temes especials.

. A nivell local, fomentar l’elaboració i difusió de projectes que facilitin la recuperació de la memòria de les dones de cada municipi, tan a nivell associatiu com personal. Això es pot fer de moltes maneres, per exemple a través de la convocatòria de beques, concursos...

. Incidir de forma especial en les commemoracions de les diades internacionals: 8 de març, Dia Internacional de les Dones; 28 de maig, Dia Internacional de la Salut de les Dones; 25 de novembre, Dia Internacional contra la violència vers les dones. També en les menys conegudes com el dia d’Internet, 17 maig i el dia internacional del Bloc, 31 d’agost, entre d’altres, per evitar una altra exclusió de gènere.

Temes a tractar relacionats amb aquestes diades:

- 8 de març. Laboral: conciliació de la vida laboral i la familiar: Permisos de maternitat i paternitat, coresponsabilitat en l’educació dels fills i filles. Campanyes del tipus “arrisca’t, sigues home, i demana el teu permís de paternitat”, Noves masculinitats...

- 28 de maig. Declaració dels Drets Humans. Drets sexuals i drets reproductius. Dret a l’avortament lliure i gratuït. Malalties que afecten més a les dones. Investigació de fàrmacs específics...

- 25 de novembre “Dia internacional contra la violència de gènere” Educació en la “no violència” a través de nous models de comunicació. Difondre a través de tots els mitjans i en especial, dels públics, locals i generalistes, els informes d’entitats com Amnistia Internacional sobre la violació dels drets de les dones. Bones pràctiques en informació sobre casos de violència.