divendres, 3 d’octubre del 2008

Agències de Notícies amb Visió de Gènere

Agencies de Notícies amb Visió de Gènere i

Organitzacions especialitzades amb Gènere i Comunicació

ADPC (Associació de Dones Periodistes de Catalunya) / www.adpc.cat

És una associació professional d’àmbit català, que agrupa a dones que treballen en els mitjans de comunicació. Els objectius de l'ADPC s'orienten en la millora de la situació professional de les periodistes. El 1992 era la primera associació de dones periodistes de tot l'Estat espanyol. El 1993 es va vincular a la Xarxa de Periodistes Europees, des de l'any 2005, és membre fundadora de la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya – Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere, i el 2007 es va integrar a la Xarxa Mediterrània d’Informació i Comunicació de Gènere.

AMECO press información para la igualdad / http://www.amecopress.net/

És l’única agència de informació d’ Espanya, especialitzada en l’elaboració, la difusió i la transmissió d’informació periodística, comptant amb la perspectiva de gènere, d’acord amb el plantejaments i recomanacions de les Nacions Unides i de la Comunitat Europea. Cosa que implica; primer, l’elaboració d’informació d’actualitat, aplicant la visió i el tractament no sexista, segon, la inclusió en l’ agenda mediàtica de temes absents què no son recollits pels mitjans de comunicació. La difusió d’aquets temes per Internet i el treball en línia, constitueixen una eficaç estratègia per poder pal·liar l’absència digital del tractament des de la perspectiva de gènere.

Artemisa Noticias / Portal periodístico con enfoque de género (Argentina)

www.artemisanoticias.com.ar

Artemisa Comunicación és una organització sense ànim de fines de lucre què fomenta des de la comunicació la igualtat entre dones i homes. La seva missió es oferir informació amb la perspectiva de gènere per tal de promoure l’ equitat. Els seu objectius són: generar informació d’ actualitat no sexista ni estereotipada, sobre dones i homes; capacitar a comunicadors, comunicadores i periodistes de diferents àmbits per poder informar amb perspectiva de gènere; enfortit xarxes nacionals, regionals i internacionals de periodistes especialment sensibles amb temes de gènere; analitzar i codificar la tasca dels mitjans en qüestiones què afecten la imatge i la vida de les dones i homes i difondre el treball de les dones, de les organitzacions de dones i feministes que reivindiquen l’ equitat.

CIMAC. comunicación e información de la mujer / www.cimac.org.mx

Comunicación e Información de la Mujer, A.C. (CIMAC) És una institució multimèdia què promou, des de 1988, als mitjans de comunicació un nou punt de vista sobre la condició actual de les dones a Mèxic i al conjunt del mon, sempre vinculat amb els principis d’ equitat, justícia social i democràcia. www.cimacnoticias.com és una agència premiada amb el millor lloc de mitjans de comunicació a l’any 2001 per Yahoo! Mèxic i amb el Premi Nacional de Periodisme a l’any 2007, en categoria de Noticia, per fer el seguiment del cas de dones violades per militars.

SEMlac Servicio de noticias de la mujer (Latino América y el Caribe) http://www.redsemlac.net/

És l’única Agencia Regional d’América Llatina i el Caribe que desenvolupa un periodisme des de les Dones i amb una perspectiva de gènere. Se transmet en format digital i no admet publicitat comercial.

És una associació sense ànim de lucre. La seu regional és a Lima, Perú. Creada a l’any 1978, partint d’una singular investigació finançada per l’ UNESCO i la agència de notícies Inter Press Service, en ocasió del Decenni del Servei de Notícies de la Dona de Llatinoamericà (SEMLA) o Women’s Feature Service (WFS) en llengua espanyola i anglesa. Inicialment oferia sis serveis regionals de notícies, per animar a les dones a escriure i per recolzar-les a l’hora de crear un espai propi als mitjans de comunicació.