dimarts, 14 d’octubre del 2008

Nota de Premsa: Conclusions dels Primers Tallers de Gènere i Comunicació de Catalunya

NOTA DE PREMSA

per Tona Gusi i Lídia Vilalta
Barcelona, 14 d'octubre de 2008


Conclusions dels Primers Tallers de Gènere i Comunicació de Catalunya:

Dilluns al vespre Sara Lovera, Mirta Calderón, Soledad Jarquín i Ángela Castellanos - les quatre periodistes i professores d'Amèrica Llatina dels Tallers- van finalitzar la seva tasca amb una taula rodona de Conclusions i Propostes al Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison.

Aquests reflexions són el resultat dels tallers y del debat de cloenda ' Per què els mitjans continuen reproduïnt models patriarcals?' entre les convocants i les direccions, sotsdireccions i caps dels mitjans de Catalunya (La Vanguardia, El Periódico, L'Avui, El Punt, Regió 7, Com Radio, Catalunya Radio i TV3 entre d'altres).

Convocats per la XIDPIC.CAT i l'ICD, els tallers s'han realitzat entre el 6 i l'11 d'octubre de 2008 a les Delegacions Territorials del Col·legi de Periodistes de Catalunya (Barcelona, Girona, LLeida i Tarragona).S'hi han inscrit una seixantena de periodistes de mitjans i responsables de comunicació d'associacions, ONG, i gabinets de premsa d'institucions públiques.

Entre les propostes per una Agenda mediàtica amb Visió de Gènere per als mitjans destaquem:

- Que s'apliquin les diverses lleis i recomanacions sobre els drets de les dones en els mitjans de comunicació: la Llei de Drets de les Dones per l' erradicació de la violència masclista 5/2008; la Llei d'Igualtat de l'esta espanyol; la Convenció contra tota forma de discriminació contra la dona (CEDAW); capítol J de la Plataforma d'Acció de Beijing que reitera la necessita de suprimir l'ús de les imatges estereotipades i que promou l'accés i la presència de dones als mitjans.

- Que els mitjans reconeguin els drets de les dones i reflecteixin les seves realitats i expectatives (sinó sortim a les notícies, a on sortirem?)

- Que s'eliminin les imatges estereotipades, les informacions i el llenguatge sexista. En el cas de persistir aquest tipus d'imatges que s'adverteixi que son discriminatòries i que fomenten la violència contra les dones.

- Que aquestes propostes es recullin en els codis ètics i quaderns d'estil i estiguin presents en les agendes periodístiques.

Veure:
- Crònica del Debat de l'Acte de Cloenda amb les direccions dels mitjans
- Propostes concretes elaborades des de la participació als Tallers