dissabte, 4 d’octubre del 2008

CV professora Soledad Jarquín

Soledad Jarquín Edgar

http://www.cimac.org.mx/

Llicenciada en Periodisme i Comunicació per la Universitat Autònoma de Guadalajara, Mèxic.

Fundadora de la Xarxa Nacional de Periodistes mexicanes, la Xarxa Trinacional de Periodistes de Mèxic, Estats Units i Canadà, de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere i de la Xarxa Llatinoamericana de Periodistes.

És Coordinadora, des de l’any 1998, a l’estat mexicà d’ Oaxaca, de la institució multimèdia CIMAC (Comunicació i Informació de la Dona A.C.) A l’any 2007 li van concedir el Premi Nacional de Periodisme en la categoria de Noticia, por un dels seus treballs de l’agencia Cimac Noticies.

Col·labora amb el Grupo de Estudios sobre la Mujer en un projecte pilot de Periodisme de Gènere per a joves estudiants de la carrera de Periodisme i Comunicació de tres Escoles Oficials a la ciutat d’ Oaxaca.

Activitats professionals i docents

* Editora del Setmanari Las Caracolas, que es publica amb el Diari El Imparcial de la Ciutat d’ Oaxaca, des de 1998

* Corresponsal de l’ Agència Cimac Noticias, (www.cimacnoticias.com) des de 1999, on també ha estat editora.

* Autora de la columna Mujeres y Política a El Imparcial.

* Editora de la Agència Internacional de Noticies Notimex, 1998-2001

* Productora i conductora dels programes de ràdio Las Mujeres también son Noticia y Caracolas radio a la regió del Istmo 2004-2006

* Reportera del diari El Sur 1992-1998

* Reportera del diari El Imparcial 1986 – 1990

* Com Reportera Especial ha estat enviada a cobrir informativament:

a) El Foro Social Mundial de la ciutat de Porto Alegre, Brasil, (en 2003)

b) El 49 Període de Sessions de la Comissió Jurídica y Social de la Mujer (Beijing más 10) a la seu de l’ Organització de les Nacions Unides, Nueva York, (març 2005).

c) El Tribunal Llatinoamericà de l’ Aigua, dins de les activitats alternatives del IV Foro Mundial de l’ Aigua, (març 2006).

d) La Conferència Internacional Women Deliver que es va realitzar a la ciutat de Londres, Anglaterra, (octubre de 2007).

e) La XII Conferència Internacional sobre SIDA a la ciutat de Mèxic, a l’agost del 2008

* Professora de Periodisme a l’ Institut d’ Estudis Superiors d’ Oaxaca 1987-1989

* Cap de la Unitat de Coordinació Estatal d’ Atenció a les persones Emigrants 2002-2004

Publicacions, premis i conferències internacionals

Ha escrit nombrosos articles, reportatges i entrevistes sobre la condició social de les dones, que s' han publicat en mitjans impresos del país a la ciutat de Mèxic.

Entre els llibres més destacats s' inclouen:

Feminicidio en Oaxaca, impunidad e injusticia contra las mujeres 2007.

Edició realitzada por el Col·lectiu Huaxyacac.

Voces de la Valentía, violacions als drets humans de les dones en els conflictes socials i polítics, 2006. Edició realitzada pel Col·lectiu Huaxyacac.

Las Mujeres y el Agua, dossier especial per a periodistes a propòsit del IV Foro Mundial de l' Aigua, Mèxic 2006.

Las Mujeres y el TLCAN, forma part d' un anàlisi per avaluar el Tractat de Lliure Comerç amb Amèrica del Nord desprès de 10 anys . Publicació especial per a la Xarxa Trinacional de Periodistes (Mèxic-Estats Units-Canadá).

Actualment prepara una Historia de Mujeres del municipi d' Oaxaca de Juárez i una compilació sobre la violència exercida per militars a Mèxic contra les dones.

Ponent en el Tercer Encuentro Internacional de Periodistas, Les Noves Formes del Periodisme, que es va realitzar a la ciutat de Guadalajara, Jalisco del 30 de novembre al 2 de desembre de l’any 2007, dins de la Fira Internacional del Llibre.

Ponent en la Conferencia Mujeres de Paz del Programa Internacional para la Paz, Contribuint a la Seguritat Humana en un mon insegur, realitzat del 24 al 26 de setembre de 2008 a la ciutat de San Diego California, amb el tema Violación sexual a trabajadoras sexuales de Castaños, Coahuila.

Ha participat como ponent en distintes Universitats de Mèxic, públiques i privades, sobre la Condició Social de les dones.

Ha rebut diferents reconeixements pel seu treball com periodista, concedits per organitzacions de la societat civil, com:

El Premi Estatal de Periodisme 1993, en Oaxaca, en el gènere de la noticia,

El Premi Nacional de Periodisme 2006, Gènere 2006, pel Consell Ciutadà, i el nomenament de Ciutadana Distingida de l’ Ajuntament d’ Oaxaca de Juárez, el mateix any. A l’abril de l’any 2007 va rebre de nou el Premi Nacional de Periodisme, en la categoria de Noticia, pel seu treball titulat: “Violación ejercida por militares” com corresponsal d’ Oaxaca de l’ agència Comunicación e Información de la Mujer AC (Cimacnoticias).