dissabte, 11 d’octubre del 2008

Entrevista a Ángela Castellanos: "Les sentències per agressió a la dona s'han de conèixer"

per Sonia García a Ángela Castellanos.
Foto: Ramón Gabriel
http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=551595&idseccio_PK=1026


"Les sentències per agressió a la dona s'han de conèixer"

DEBAT SOBRE GÈNERE I COMUNICACIÓ.
Rambla de Catalunya, 10.A les 12.00 hores.

Amb una experiència de prop de dues dècades en el periodisme, és corresponsal del Servei de Notícies de la Dona de Llatinoamèrica i del Carib (SEMLac). Avui participa a: Per què els mitjans continuen reproduint models patriarcals?, al Col.legi de Periodistes.

-¿Pensa que els mitjans continuen reproduint aquests models?
- L'estructura periodística és molt rígida. Hi ha avanços segons cada societat, sobretot, perquè hi ha moltíssimes dones treballant als mitjans al món, fins i tot amb càrrecs directius.

-¿Canvia alguna cosa que el periodisme sigui fet per dones?
-Les notícies tenen una proporció més alta de dones com a protagonistes. Però Florence Thomas diu: "Un cos de dona no garanteix la consciència de gènere".

-¿Vostè ha viscut en diferents països, hi ha semblances en el periodisme de dones i sobre dones?
-Al Canadà les lleis prohibeixen utilitzar la dona com a objecte publicitari. A Sud-amèrica, la premsa sensacionalista reforça la imatge de dona víctima. Només a Xile els diaris seriosos tenen una secció de feminicidis, cosa que dóna més visibilitat a aquest fenomen.

-¿Què és la violència de gènere?
-És la violència exercida pel fet de ser dona i s'ha de reconèixer com un problema social i públic. Un feminicidi no necessàriament és només un homicidi.

-¿Què han de fer els mitjans?
-Ajustar-se a allò que legalment és delicte, i fer seguiment dels processos. Les sentències per agressió a la dona s'han de conèixer.

-¿No s'actua així?
-Es dóna la notícia sensacionalista i després hi ha un silenci absolut; la mort només com un espectacle, "un cas més", "una altra vegada han matat una dona"... Això genera un efecte anestesiant. T'acostumes a la violència.